Tenyésztojás gyűjtése

Tenyésztojás gyűjtése

A sikeres fürj keltetés alapfeltétele, hogy megfelelő minőségű és állapotú tojásokat keltessünk. A tojásminőség a gondos nevelés eredménye, amely függ a tenyészállomány megfelelő genetikai hátterétől, ivar arányától, ivarérettségtől, életkörülményeitől, takarmányozástól. Ezen utólag már nem tudunk változtatni, viszont egy kis odafigyeléssel a tojások kiválogatásánál már az elején sokat tehetünk azért, hogy kelési arányunk sikeres legyen.

Szedjük minél gyakrabban a tojást (naponta 3-4 alkalommal), így megelőzhetjük, hogy szennyeződés kerüljön rá, csak tiszta, sérülésmentes, tojásokat keltessünk. Kizáró ok, a megszokott átlaghoz képest túl kicsi vagy nagy méretű, deformált, illetve folt hiányos vagy zöld árnyalatú tojás.

A tojást szoba hőmérsékleten, megdöntve, hegyes végével lefelé tároljuk, és naponta forgassuk. Tárolás közben a tojás párolog, folyadékot veszít, melyet száraz levegő esetén permetezéssel pótolni kell.

A friss tojással várjunk egy kicsit, keltetésre legalkalmasabb a 2-7 napos tojás. Ezt követően már romlik a kelési arány. Hosszú szállítást, vagy postázást követően érdemes 1 napot pihentetni, mielőtt keltetőbe kerül.

Előnevelt fürj folyamatosan vásárolható, előjegyezhető! 

Érdeklődjön elérhetőségeinken!