Receptek

Receptek

Fürjpecsenye

Hozzávalók:

  • 6 db fürj
  • 2 kg burgonya
  • grillfűszer
  • bacon
  • tejföl
  • 3-4 db uborka
  • fokhagyma
  • olaj
  • Fürj pecsenye

Elkészítés:

A megtisztított fürjeket enyhén sózzuk és grill fűszerrel megszórjuk. A tepsibe egy kis olajat öntünk, majd beletesszük a fürjeket, ezután rátesszük a baconszeleteket. A meghámozott és kockára vágott burgonyát olajozott tepsibe rakjuk, megsózzuk, egy kevés vizet öntünk rá. Fóliával letakarjuk, és előmelegített 180 C fokos sütőben 45 percig sütjük a húst és a krumplit. Ha megsült, még pár percig pirítjuk a tetejüket. Tálaláshoz szoktam készíteni tzatziki salátát. 3-4 db uborkát meghámozzuk, majd lereszeljük. A reszelékből kinyomkodjuk az uborka nedvét, majd külön tálba helyezzük. A reszelékbe teszünk fél gerezd fokhagymát felaprítva, majd az egészet összekeverjük tejföllel.

Recept forrása – http://www.mindmegette.hu/furjpecsenye.recept


 Fürjhúsleves

Hozzávalók:

  • 2 db egész fürj (5 hetes kakas)
  • 5 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db fehérrépa
  • 0.5 kis db zeller
  • 3 közepes db burgonya
  • 0.5 közepes db karalábé
  • 5 db kelbimbó
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 2 teáskanál só
  • 1 ek egész bors
  • 1.5 l víz

Fürj húsleves

Elkészítés:

A fürjeket megkopasztjuk, ugyanolyan módon készítjük elő, mint a csirkét. A lábát, fejét levágjuk, ezt nem raktam bele a levesbe. A májról levágjuk az epét, majd a szívet, zúzát, a heréket és a májat félretesszük a hűtőbe. Előkészítjük a szokásos módon a zöldségeket, megpucoljuk, felaprítjuk, ki-ki ahogy szokta. Egy nagy fazékba tesszük a két egész, alaposan megmosott fürjet, mellé minden zöldséget, és annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje, esetleg kicsit többet. Nagy lángon, fedő alatt elkezdjük forralni. Hozzáadunk sót, borsot, petrezselymet. Amikor már a répa is megpuhult, beletesszük a félretett belsőségeket. Közben már főzhetjük is mellé a tésztát. 10-15 percig még főzzük kicsit a levest, hogy a belsőségek is megpuhuljanak. Ha készen van, külön tányéron tálaljuk a fürjet, hogy mindenki vághasson belőle kedve szerint.

Recept forrása – http://www.nosalty.hu/recept/furjhusleves


Roston sült fürj

Hozzávalók:

  • 6 db fürj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kiskanál szárított kakukkfű
  • 1 kiskanál fűszerkeverék
  • 1 db darabolt babérlevél
  • 1 kisebb apróra vágott hagyma
  • 1 db apróra vágott sárgarépa
  • 2 db apróra vágott zellerszár
  • 2 és fél dl száraz vörösbor
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint

Roston sült fürj

Elkészítés:

A fürj előkészítéséhez szárnyasvágó kést használunk. Levágjuk a hátcsont egyik feléről a húst, majd eltávolítjuk a hátcsontot (1. kép). Kivesszük a belsőséget, levágjuk a nyakát, megmossuk belül, és papírtörlővel megszárítjuk. A mellével felfelé, kinyitva és kissé lelapítva tesszük a deszkára (2. kép), félbevágjuk a mellet, majd ismét félbe (3. kép) a combbal és a húsos szárnyrésszel együtt. Egy (nem fém) edényben összekeverjük a bort, a zellert, a répát, a hagymát, a babérlevelet és a fűszerkeveréket. Beletesszük a fürjdarabokat, és alaposan beleforgatjuk. Lefedjük, és 3 órára (inkább egy éjszakára) A hűtőbe tesszük, néha megkevergetjük. Lecsurgatjuk, megszórjuk kakukkfűvel, sóval és borssal. Összekeverjük a fokhagymát, az olajat és a citromlét. Vékonyan kiolajozott barbecue-tálat felforrósítunk, vagy a grillt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, majd közepesre visszavesszük, és a fürjmellet 4-5 percig sütjük mindkét oldalán, a többi részét pedig 3 percig, amíg megpuhul és átsül. Gyakran kenegessük a citromos páccal. Forrón, citromgerezdekkel tálaljuk.

Recept forrása – http://gasztroabc.hu/recept/5250_roston-sult-furj/


Töltött fürj

Hozzávalók:

  • 4 db fürj
  • 10 dkg vaj
  • 3 cl konyak
  • 1 zsemle
  • 2 dl tej
  • 1 0 dkg szárnyasmáj
  • 2 dl barnamártás
  • 5 dl tejszín
  • 1 kk majoranna
  • só, bors

töltött_fürj

Elkészítés:

A májat felaprítjuk, majd forró vajon megsütjük. A zsemlét beáztatjuk a tejbe, majd kicsavarjuk, és összedolgozzuk a májjal. Megfűszerezzük, és a kicsontozott madarakba töltjük. A nyílást bezárjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és vajon 35 percig sütjük. Közben többször meglocsoljuk. Amikor kész, rálocsoljuk a konyakot, a mártást és a tejszínt, és még pár percig pároljuk. Burgonyakrokettel tálaljuk.

Recept forrása – http://www.izletes.hu/vad/furj/3641