Miért nem tojik a fürj?

Miért nem tojik a fürj?

Az alábbiakban a fürjek tojástermelésével, illetve annak csökkenésével, elmaradásával foglalkozunk. Egy fürj tojó megfelelő tartási körülmények között 250-300 tojást tojik évente, a számokat nagyon sok tényező befolyásolja, most a mennyiségre gyakorolt negatív hatásokat foglaljuk össze.

Amiért visszaesik a tojástermelés

  • Még fiatal a tojó – Természetes tartás esetén a tojástermelés 10-12 hetes korban kezdődik, intenzív tartás esetén már 5-6 hetes korban. Az első tojások még kisebbek, nem is rendszeresek, pár hét után áll be a végleges állapot.
  • Túl öreg a tojó – Egy, másfél  éves kor után a tojások száma lassan csökkenni kezd, először csak pár nap esik ki, majd évek múltán teljesen leáll a termelés. Intenzív tartás esetén fél év környékén teljesen megállhat a tojás.
  • Kevés fény – A fürj tojóképpességének fenntartásához napi 14-15 óra fény szükséges. A nappalok rövidülésével arányosan csökken a tojások száma is, ezért kinti tartásnál télen csak elvétve találunk tojást. Mesterséges fény biztosításával a tojatás serkenthető.
  • Alacsony hőmérséklet – 14-16 fok átlag hőmérséklet alatt a tojások száma csőkkenni kezd, nagyon hidegben leáll. Ez azt jelenti, hogy szabad tartásban Március végétől Október elejéig számíthatunk kiemelkedő tojás mennyiségre. Zárt tartásnál fűtéssel szabályozható a folyamat.
  • Intenzív tartás után – Ilyen tartás során a fürjek kis helyen, mesterséges körülmények között, egyoldalú táplálkozás mellet kb. hat hónapig kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, majd ezt követően leállnak, és gyakorlatilag kitojt tojók lesznek. Ez után már pihentetéssel is csak kevés sikerrel lehet őket újból tojásra bírni.
  • Nem megfelelő takarmányozás – A fürjek számára nagyon fontos a változatos, tápanyagogkban, gazdag táplálék. Nélküle hiánybetegségek alakulnak ki, amelyek kedvezőtlenül hatnak a tojóképességre. A tojások mennyiségét és méretét fehérjében gazdag tojótáppal is javíthatjuk, ebben az esetben fokozattan kell figyelni a megfelelő ásványi anyag és vitamin utánpótlásra.
  • Környezet változás, takarmány váltás – A fürjek stresszes állatok, minden változásra érzékenyen reagálnak. Nagyon fontos a fokozatosság betartása lakóhelyük, illetve takarmányuk változtatása esetén.
  • Vedlés – Szabad tartás esetén a fürjek időjárás függvényében augusztus közepe és szeptember vége között vedlenek, időtartama kb. 4 hét. Ez nagyon energiaigényes számukra, minden erejük az újranövesztésre  fordítódik, ilynkor alig tojnak.
  • Betegségek – A nem megfelelő tartásból, takarmányozásból adódóan betegségek alakulhatnak ki, ami akadályozhatja a tojás termelést.
  • Genetika – Beltenyészetből illetve rossz minőségű vérvonalból származó utódok fejletlenek lesznek, keveset, vagy rossz minőséget tojnak.

FÜRJTOJÁS ÉTKEZÉSI CÉLRA FOLYAMATOSAN KAPHATÓ!

Érdeklődjön elérhetőségeinken!