Fürjességek

Sokszínű fürj

Sokszínű fürj

A fürjek a hagyományos vadas szín mellett még számos színben pompázhatnak. Színezetük, a megfelelő kiválogatás és kitartó tenyésztői munka eredménye. Egyes színek elhevezése eltérő lehet, több változat is keringhet a tenyésztők körében. Elérhetőségeinken szívesen vesszük az álltalunk nem ismert kifejezéseket a lenti színekre, hogy bővíthessük “fürjszókincsünket”.

Fürj tartása télen

Fürj tartása télen

Szabad tartás esetén felmerül a kérdés, vajon hogyan bírják a telet a fürjek? Nem kell őket félteni, felnőtt korukban a hideget jól tűrik, területükön csupán száraz, szélvédett helyet kell biztosítani nem muszáj fűteni rájuk. Az a tapasztalat, hogy a fűtött épület helyett inkább a kinti nyitott kifutót választanák a legnagyobb hidegben is, amennyiben tehetnék. Figyelni kell nehogy befagyjon az ivóvizük. Ilyen tartási mód mellett a nappalok rövidülésével, illetve a hőmérséklet csökkenésével  arányosan a tojások száma először lecsökken majd leáll egészen…

Read More Read More

Miért nem tojik a fürj?

Miért nem tojik a fürj?

Az alábbiakban a fürjek tojástermelésével, illetve annak csökkenésével, elmaradásával foglalkozunk. Egy fürj tojó megfelelő tartási körülmények között 250-300 tojást tojik évente, a számokat nagyon sok tényező befolyásolja, most a mennyiségre gyakorolt negatív hatásokat foglaljuk össze.

Tyúktojás helyett fürjtojás

Tyúktojás helyett fürjtojás

Aki először lát fürjtojást, nem is tudja milyen kincsre bukkant. Elsőre sokszínű mintázata köti le a figyelmet, majd megállapítást nyer, hogy ez bizony kisebb mint a tyúktojás. Ez igaz, mérete alapján kb. 4-5 db fürjtojás felel meg egy átlagos tyúktojásnak, viszont beltartalmi értékei alapján fordul a kocka, a kicsi utcahosszal lekörözi a nagyot. Érdemes tehát megkóstolni. Miért is?

Tipp főtt fürjtojás pucoláshoz

Tipp főtt fürjtojás pucoláshoz

Tojást pucolni nem nagy élvezet, pláne igaz ez a fürjtojásra. Kicsi, a héja könnyen törik és minden miliméterért meg kell küzdeni, ráadásul a fehérje is gyakran lejön a héjhoz tapadva. Most leírom, hogyan lehet egyszerűen és könnyen megszabadulni a tojáshéjtól

Fürjtojás kúra, nem csak cukorosoknak

Fürjtojás kúra, nem csak cukorosoknak

A főtt, vagy nyers fürj tojás fogyasztása számos jótékony hatással bír a szervezet számára – táplálékértéke négyszer nagyobb, mint a hagyományos tojásé, különféle betegségek kezelésére, vagy általános egészségmegőrzésre is ajánlják. Ezek közül kiemelkedik a fürjtojás kúra cukorbetegségre, illetve magas vérnyomásra gyakorolt hatása, amelyről az interneten számos leírás illetve személyes tapasztalat olvasható.

Fürj nevelés, tartás

Fürj nevelés, tartás

A kelést követő napok a legkritikusabbak a csibék életében. Nagy gondosságot, odafigyelést igényelnek, nagyon érzékenyek a legkisebb negatív körülmény is elhulláshoz vezethet.

Fürj keltetés

Fürj keltetés

A fürj keltetés nem ördöngösség, de egy kis gyakorlat jól jön hozzá. A sikert alapvetően meghatározza a tenyésztojások megfelelő minősége. Csak megbízható tenyészetből vásároljunk, ahol meggyőződhetünk a tenyész állomány állapotáról, tartási körülményeiről. Amennyiben saját tojásból keltetünk, nagyon fontos a tenyésztojások megfelelő szedése, illetve tárolása. Legalább ennyire jelentős kérdés a keltető tisztasága, előzetes fertőtlenítése. A megfelelő higiénia biztosítását követően, az alábbi táblázat szerint keltetünk:

Tenyésztojás gyűjtése

Tenyésztojás gyűjtése

A sikeres fürj keltetés alapfeltétele, hogy megfelelő minőségű és állapotú tojásokat keltessünk. A tojásminőség a gondos nevelés eredménye, amely függ a tenyészállomány megfelelő genetikai hátterétől, ivar arányától, ivarérettségtől, életkörülményeitől, takarmányozástól. Ezen utólag már nem tudunk változtatni, viszont egy kis odafigyeléssel a tojások kiválogatásánál már az elején sokat tehetünk azért, hogy kelési arányunk sikeres legyen.

Fürj mint díszmadár

Fürj mint díszmadár

A széleskörben elterjedt japánfürj (gazdasági fürj) mellett, a fürjeknek számos alfaja létezik, melyeket a madár tartók nem hús és tojás termelés miatt nevelnek, hanem inkább díszmadárként, szépségük, különleges kinézetük miatt. A teljesség igénye nélkül, ízelítő ezek közül: