Fürj keltetés

Fürj keltetés

A fürj keltetés nem ördöngösség, de egy kis gyakorlat jól jön hozzá. A sikert alapvetően meghatározza a tenyésztojások megfelelő minősége. Csak megbízható tenyészetből vásároljunk, ahol meggyőződhetünk a tenyész állomány állapotáról, tartási körülményeiről.

Amennyiben saját tojásból keltetünk, nagyon fontos a tenyésztojások megfelelő szedése, illetve tárolása. Legalább ennyire jelentős kérdés a keltető tisztasága, előzetes fertőtlenítése.

A megfelelő higiénia biztosítását követően, az alábbi táblázat szerint keltetünk:

Nap Hőmérséklet Páratartalom Forgatás Hűtés
1 37.8 60% Nem Nem
2 37.8 60% Igen 1 perc
3 37.8 60% Igen 1 perc
4 37.8 60% Igen 2 perc
5 37.8 60% Igen 2 perc
6 37.8 60% Igen 3 perc
7 37.8 60% Igen 4 perc
8 37.8 60% Igen 5 perc
9 37.5 60% Igen 7 perc
10 37.5 60% Igen 10 perc
11 37.5 60% Igen 12 perc
12 37.5 60% Igen 14 perc
13 37.5 60% Igen 2×10 perc
14 37.5 60% Igen 2×12 perc
15 37.5 60% Igen 2×14 perc
16 37.2 80% Nem 2×15 perc
17 37.2 80% Nem 2×15 perc
18 37.2 80% Nem Csak szellőztetés

 

Természetesen ettől eltérő módon is lehet sikeres a keltetés, az értékek a keltető típusa, valamint a külső hőmérséklet függvényében is változhatnak. A fentiek betartásával átlagban 80%-os kelési arányt érünk el.

Előnevelt fürj folyamatosan vásárolható, előjegyezhető! 

Érdeklődjön elérhetőségeinken!